En 2011 s’acompleixen quatre-cents anys de la mort de dos grans del segle XVI que coincidiren en vida i aportaren grans obres a l’Església espanyola del moment: el Patriarca Juan de Ribera i Tomás Luís de Victoria, els quals junt amb Francisco Guerrero concordàren en vocació docent i religiosa, més enllà de patir els ecos de l’Espanya en decadència que els circumdava. Ribera, sevillà, fou enviat a València d’arquebisbe el 1569 pel papa Pius V amb la tasca pastoral de reforma dels costums de clericat i poble cristians, aplicant les normes del Concili de Trento en la diòcesi. Dedicà especial atenció a l'ensenyament de la teologia en la Universitat i al cult a l'Eucaristia, destacant la fundació del Reial Col·legi del Corpus Christi. Nomenat el 1602 capità general i virrei per Felip III intentà resoldre l’enorme conflicte ètnic valencià, altre més, esta vegada entre moriscos i cristians. En els temps en que governà, Victoria, abulensis, i Guerrero, hispalensis, músics, compositors, amics personals i mestres, influïren en l’obra d’autors de totes les èpoques i cultures. Les seues obres, impregnades de vigor jovenívol i radiant alegria, desmenten la idea de que els compositors espanyols del Renaixement estaven obsessionats per ombrius temes religiosos encara que es complementen amb altres obres més austeres.
La música espanyola dels segles XVI i primera meitat del XVII fou pròpia i digna d’un imperi i les colònies, influient i estesa per Europa i Amèrica llatina i no excloent de la resta de músiques. La nostra proposta de hui comença en llatí impregnada de misticisme; la segona part en castellà, més avivada, s’aproparà al patrimoni musical nacional que sabé exportar gèneres com el del villancico i villanesco, tret d’identitat de la música hispana en general. En el concert aportem una selecció d’obres de la millor polifonia amb la qual nostra música resplendí. Rememorem un context lligat als nostres tres personatges, a l’auge de la imprempta i la divulgació d’estes partitures, a les guerres de Flandes, a devaluacions de moneda i fallides estatals... Durant 1609 amb la expulsió dels moriscos es visqué altre dels nombrosos episodis xenòfobs que ha produït la historia d’Espanya com abans fóren els atacs d’Almanzor contra hebreus i cristians i la expulsió dels jueus espanyols pels reis Fernando i Isabel. A més del mal que fou la pèrdua de molts súbdits la varietat cultural desapareixerà durant segles. Després amb la decadència de la polifonia decau la música religiosa peró encara apareixen noms eminents, como el del valencià Joan Batista Comes, precursor del barroc. En contrast amb aquells temps convulsos estos cants foren creats per a dur assossec i calma; cap acció sinó introspecció. Amb seguretat també ho faran en concloure el nostre trajecte sonor de hui en el què esperit i música en són protagonistes.
En commemoració i record el Cor de Cambra Studium Vocale ha programat 3 concerts amb el nom de TEMPS DEL PATRIARCA - Polifonia de F. Guerreo i T.L. Victoria
Els recitals serán a:
1. St. Antoni de Pàdua, València, dissabte 16 d'Abril a les 20 h.
2. L’Assumpció, Alboraia, diumenge 17 d'Abril a les 17:30 h.
3. Sant Nicolau, València, dimarts 19 d'Abril a les 20 h.
Entrada Lliure.
PROGRAMA
1a part
Tomás Luis de Victoria 1548-1611
Responsoris:
IUDAS MERCATOR PESSIMUS
IESUM TRADIDIT IMPIUS
TENEBRÆ FACTÆ SUNT
Missa O magnum Mysterium:
KYRIE
SANCTUS – BENEDICTUS
2a part
Francisco Guerrero 1528-1599
¡OH VIRGEN!
TAN LARGO HA SIDO EN GASTAR
QUÉ SE PUEDE DESEAR
TODO CUANTO PUDO DAR
¿QUÉ TE DARÉ, SEÑOR?
¡OH, CELESTIAL MEDICINA!
Obres Interpretades pel
COR DE CAMBRA STUDIUM VOCALE
Director: Daniel Rubio Navarro